vineri, 3 februarie 2012

Intotdeauna exista o varianta mai ieftina de a demara o afacere pe care au altii au inceput-o avand la dispozitie un buget pe care unii intreprinzatori nu si-l permit atunci cand decid sa isi infiinteze propria afacere.


Prin urmare, si o pastravarie poate fi infiintata cu bani mai putini decat in alte cazuri daca se tine cont de niste reguli care au ca scop demararea acestei afaceri cu un buget cat mai mic. Sa luam exemplul unei pastravarii in sistem de crestere semiintensiva sau extensiva a pastravului.


La constructia propriu-zisa a pastravariei pot fi folosite materiale aflate la indemana, cum ar fi lemnul care se gaseste in natura sau piatra de rau care nu va costa nimic. In cazul in care solul nu are o permeabilitate foarte mare, se pot folosi si bazinele de pamant, dar peretii vor trebui intariti cu bile sau cu dulapi din lemn.


In zonele de deal sau de munte, deoarece iarna temperaturile scazute pot face ca apa sa inghete astfel ca in aceste regiuni, canalul va trebui acoperit in perioadele geroase. Cu privire la alte aspecte de constructie, admisia si evacuare pot fi construite tot din lemn, iar pentru ridicarea nivelului apei se poate realiza o cascada podita sau un baraj din lemn cu umplutura din piatra. In plus, aceasta situatie poate crea si oportunitatea de a practica pescuitul sportiv, diversificand astfel activitatea pastravariei. Acest lucru poate fi realizat numai daca suprafata de teren si relieful permit construirea canalului de evacuare a apei astfel incat sa poata fi populat cu pastrav si sa fie situat in afara incintei  pastravariei.


Pentru a exploata si mai mult avantajele unei pastravarii, in cazul in care la evacuare apa din pastravarie are un debit si o viteza suficient de mari, poate fi instalata o turbina pentru producerea energiei electrice, cheltuielile fiind astfel reduse in mod semnificativ.


Pastravaria poate fi condusa in sanul familiei. Se poate incepe cu un singur bazin, existand intotdeauna posibilitatea de marire a capacitatii de productie prin extinderea in aval. Chiar daca la oxigenometru se poate renunta si poate fi in schimb urmarit cu atentie comportamentul pestilor in bazin, termometrul ramane obligatoriu deoarece hranirea pestilor se face in functie de temperatura apei. Se recomanda insa ca hrana achizitionata sa fie de cea mai buna calitate, aspect care va fi oricum posibil deoarece costurile totale de infiintare a pastravariei sunt mai mici decat in mod obisnuit.

Un comentariu: