duminică, 5 februarie 2012

Cultura acvaponica – o afacere pentru 2012

Culturile acvaponice sau acvaponia sunt o imbinare intre piscicultura si agricultura. Mai exact este vorba de un ecosistem artificial, in miniatura, o simbioza intre plante si pesti, in care nutrientii necesari cresterii legumelor sunt obtinuiti natural din reziduurile produse de cresterea pestilor iar plantele ajuta la filtrarea si oxigenarea apei pestilor. Acvaponia ofera astfel atat o productie de peste dar mai ales o productie de legume bio ce pot fi valorificate pe piata in conditii avantajoase.
Culturile acvaponice sunt o noutate atat in lume cat mai ales in Romania. Acvaponia a aparut ca un raspuns la problema legumelor bio, tot mai rare si mai scumpe dar si la cea a terenului agricol.

Spre deosebire de agricultura traditionala, acvaponia elimina din start o serie de dificultati: problema terenului agricol (plantele nu cresc pe sol), a capriciilor vremii (cultura nu depinde de precipitatiile naturale), a ingrasemintelor (ele sunt naturale, oferite de pesti, nu costa nimic in plus) si ofera un produs tot mai pretios: legume bio.
Cum functioneaza?
Principiul obtinerii unei culturi acvaponice este simplu si ingenios. Apa reziduala din bazinele pestilor iriga, cu ajutorul unei pompe, platele care stau deasupra unui alt bazin, cu radacinile in apa, pe un pat de pietris (sau alte materiale), dupa care se intoarce in bazinul cu pesti intr-un flux continuu. Astfel plantele primesc nutrienti iar apa pestilor este filtrata natural.
Dejectiile pestilor contin nitrati si bacterii care favorizeaza cresterea naturala si ecologica a legumelor
Avantaj dublu: crestem si pesti si zarzavaturi.
Acesta este pe scurt principiul de functionare, in realitate pot fi utilizate diferite sisteme. In imaginea alaturata aveti o schita simplista a sistemului acvaponic:




Spatiul necesar difera in functie de marimea culturilor. Poate fi inceputa si in sufragerie daca sunteti deja pasionat de acvaristica, insa pentru o afacere in stil mare este de preferat sa desfasurati aceasta afacere in sere cu bazine piscicole adecvate.
In astfel de sisteme se pot obtine culturi de salata, ardei, rosii precum si alte legume.
Primii pasi mai seriosi in Romania in domeniul acvaponiei au fost facuti abia in 2011, la Timisoara de catre Miron Sergiu, un tanar pasionat de culturi ecologice. Prima “recolta” a obtinut-o in niste acvarii mai mari, in sufragerie. A fost multumit de rezultate astfel incat s-a hotarat sa-si extinda activitatea si sa investeasca in jur de 1500 euro, obtinand rezultate incurajatoare.
Puteti vedea aici un scurt material video despre Miron Sergiu si pasiunea lui pentru acvaponie, material din care puteti vedea cum arata in realitate o salata crescuta in acvariu.
In Vestul Europei, Japonia sau Australia, acvaponia este deja o ramura agricola in plina expansiune.
Pentru o productie destinata comecializarii este necesar un spatiu adecvat cum ar fi solariile dar poate fi inceputa si ca un hobby pe balcon sau in alt spatiu al locuintei.
De ce este o afacerea de viitor?
In primul rand pentru ca obtine legume 100% ecologice. Cererea de alimente bio a crescut in ultimii ani si va continua sa creasca. Insa pana acum legumele bio se obtineau greu si in cantitati reduse, acvaponia poate rezolva acest inconvenient.
In al doilea rand pentru ca nu ai nevoie de teren arabil, nici de mana de lucru scumpa pentru muncile agricole, nici de ingraseminte si asa mai departe. Adica este mai ieftina decat agricultura traditionala.
Investitia initiala difera in functie de amploarea afacerii insa se poate pleca si de la 1-3000 de euro, plus posibilitatea de a contracta fonduri europene destinate tinerilor fermieri cu idei inovatoare.
Acestea sunt principalele atuuri care plaseaza acvaponia printre afacerile viitorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu